Windows 11 ya da bazı oyunları yüklemek isteyen kişilerin çok karşılarına çıkan TPM Hatası ya da TPM 2.0 hatası nedir bunu anlatmaya çalışalım
TPM Hatası Nedir? TPM 2.0 Hatası Nedir?
Öncelikle TPM nedir onu açıklayalım:
TPM, İngilizce Trusted Platform Module kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulmuş bir kısaltmadır.
TPM Hatası Nedir? TPM Ne işe Yarar?
TPM, Güvenilik İşlemci Modülü işlemci üzerinde son yıllarda standart bir bölüm olarak karşımıza çıkan bir bölümdür. TPM bilgisayarın bazı şifreleme işlemleri yapmasını sağlar. Örnek olarak Bitlocker’ı sayabiliriz. Bu modülün aktif olmaması durumda ileri düzey güvenlik ihtiyacı duyan Windows 11 ve bazı programlar çalışmaz mesela çok kullanılan Volarant oyununda bu sorun karşımıza TPM Volarant Hatası olarak çıkar. Bu nedenle bilgisayarınızda açık değilse TPM’yi açmanız gerekmektedir.
TPM 2.0 Hatası Çözümü Nedir?
Öncelikle bilgisayarınızda TPM açık mı öğrenmeniz gerekir. TPM açık ise aşağıdaki ekranı görmeniz gerekir. Bu ekran gelmek için Windows Tuşu + R ile Çalıştır ekranına girilir açılan ekrana tpm.msc yazılıp enter batıktan sonra aşağıda gördüğünüz TPM Yönetimi programında “TPM kulllanmaya hazır” ekranını görmelisin aksi takdirde Bios’a girerek TPM’yi aktif etmelisiniz.
TPM Hatası BIOS TPM Açılış
TPM kapalı ise bunu Windows üzeriden açamazsınız bilgisayarınızı yeniden başlatarak Bios’a girmelisiniz
Bios’a girmek her bilgisayarda farklılıklar göstermektedir. Bunun için örnek tuşları aşağıda yazıyorum.
BIOS girmek için tuşlar
DEL
F1
F2
F10
BIOS TPM Açma
Bios’a girdikten sonra Advanced bölümüne oradan TPM Support bölümünde Disable olan bölümü Enable yaparsanız TPM’yi aktif edebilirsiniz. Bu örnek bir Bios Ekranıdır ve bilgisayar markalarına göre farklılık gösterir.
Daha fazlası ve ücretli Teknik destek için lütfen bizim ile iletişime geçin